Spoedgeval in het weekend of op een feestdag? Bel: 148 optie 6

Uw Kat Behandelen?

Wij vinden het belangrijk dat u altijd goed geïnformeerd wordt en kiezen daarom samen met u de beste behandeling voor uw huisdier. Om de jaarlijkse entingen en algehele gezondheidscontrole te kunnen uitvoeren, zien we u en uw huisdier graag ieder jaar terug. Op die manier kunnen we eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig herkennen.

Heeft u vragen? Bel ons gerust

+597.345.191

Informatie Over kittens

Ik heb een kitten. Wat moet ik weten?

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! Naast alle leuke dingen zijn er een aantal dingen van belang voor de gezondheid van uw kitten. Hiernaast vindt u de belangrijkste zaken:

Vaccineren

Ontwormen

Als de kitten wat ouder wordt

– Socialisatie:

De eerste socialisatieperiode gebeurt in het nest zelf, bij de moeder en de nestgenootjes. Hierhij is het van belang dat de mens zich er niet teveel mee bemoeit. De tweede socialisatieperiode is in de leeftijd van 8 tot 16 weken. Hierbij is het belangrijk de kitten met zoveel mogelijk kennis te laten maken. Mensen, kinderen, geluiden, geuren en voorwerpen. In deze periode zal de kitten kunnen wennen aan deze dingen. Ook kunt u in deze periode bepaald gedrag aan- of afleren, denkt u bijvoorbeeld aan het krabben aan meubels of het eten van uw bord. Onthoudt u goed dat belonen altijd een sterker effect heeft dan straffen! Om een goede band tussen u en uw kat te krijgen is het aan te raden in deze socialisatieperiode veel tijd met uw kitten door te brengen. U kunt de kitten aanhalen, op schoot nemen of ermee te spelen.

– Zindelijkheid:

U moet ten eerste een beslissing maken of u uw kat tot een binnenkat wilt maken of dat u de kat naar buiten laat gaan. Katten vinden het uiteraard heel leuk om buiten te ravotten en te gaan jagen, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Indien u beslist uw kat binnen te houden zult u ervoor moeten zorgen dat deze zindelijk wordt. Zorgt u voor een grote kattenbak die u regelmatig schoonmaakt. Katten kunnen namelijk zeer kieskeurig zijn en niet op een bevuilde kattenbak hun behoefte willen doen. Indien u meerdere katten heeft is het ook verstandig meerdere kattenbakken te plaatsen.

– Gebitsverzorging:

Om het gebitje van uw kat gezond te houden kunt u uw kitten eraan laten wennen dat u de tandjes poetst. Er zijn hiervoor verschillende tandenborstels en pasta’s te koop bij de petshops. Tussen de 3 en de 6 maanden zal uw kitten de melktandjes verliezen en een volwassen gebit krijgen.

Loopsheid, sterilisatie/castratie

Poezen worden gemiddeld op een leeftijd van 6 tot 9 maanden voor het eerst krols. Soms kunnen ze echter al op jongere leeftijd krols worden. De krolse periode duurt ongeveer 7 tot 9 dagen. Indien er geen dekking plaats vindt zal de krolse periode zich elke 2 tot 3 weken kunnen herhalen. Krolsheid uit zich in veel miauwen (soms klagend/huilend), rusteloosheid, aanhankelijkheid en het rollen over de grond of met een holle rug gaan staan. In de tropen worden poezen gedurende het hele jaar krols. Pas wanneer de poes gedekt wordt zal er een eisprong optreden. Indien de bevruchting succesvol is zal de poes na ongeveer 9 weken gaan bevallen, gemiddeld van 3 tot 7 kittens. 

Indien u een kattin (vrouwelijke poes) heeft en geen kittens wilt dan kunt u haar het beste op een leeftijd van 6 maanden laten steriliseren. Indien u een kater heeft zult u zelf geen ongewenst nestje kunnen krijgen. Beseft u zich echter goed dat als u de kater buiten laat komen hij wel (ongewenste) nestjes kan verwekken. Neemt u de verantwoordelijkheid daarvoor en laat hem castreren. Naast uw gemoedsrust dat door uw kater geen ongewenste kittens geboren zullen worden, is een bijkomend voordeel dat uw kater minder vaak van huis zal gaan en niet snel met andere katers in conflict zal komen.

Voeding

Katten zijn carnivoren, ze voeden zich uitsluitend met dierlijke producten en hebben een hoge eiwitbehoefte. Er is een bepaald aminozuur (bouwsteen van eiwit), namelijke arginine, dat katten niet zelf kunnen produceren. Bij een tekort hieraan kan uw kat ziek worden. Een ander essentieel aminozuur voor katten is taurine, dat enkel in dierlijke eiwitten aanwezig is. Het is daarom van groot belang dat u uw kat kattenvoer geeft, dat beide aminozuren bevat. U heeft hiervoor de keuze uit brokjes of blikvoer. Het voordeel van brokjes is dat het beter is voor de tandjes. Blikvoer bevat echter meer water en is daardoor voor sommige katten beter dan droogvoer, denkt u bijvoorbeeld aan de zogenaamde plaskaters. U kunt er ook voor kiezen beide te combineren. Het beste kunt u uw kat meerdere kleine maaltijden per dag geven. Of ervoor kiezen brokjes te laten staan zodat de kat zelf naar behoefte kan eten, dit is echter niet mogelijk bij katten die snel last krijgen van overgewicht. Uiteraard moet u ervoor zorgen dat uw kat altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Sommige katten vinden het fijn om te drinken uit lopend water, zoals een openstaande kraan. U kunt ook speciale drinkfonteintjes hiervoor aanschaffen. Zorgt u ervoor dat de voer en waterbakjes op een rustige plek staan. Indien u meerdere katten heeft is het verstandig de bakjes op verschillende plekken neer te zetten. Brokjes kunt u ook verstoppen in bepaalde kattenspeeltjes. Hiermee kunnen ze zich vaak uren vermaken en het bevredigt hun behoefte tot jagen.

Vachtverzorging

Katten zijn zeer hygienische dieren, ze spenderen veel tijd aan hun vachtverzorging. U zult zien dat ze zeer behendig zijn om elk plekje van hun vacht zelf schoon te maken. U hoeft katten daardoor zelden tot niet te wassen. De meeste katten ervaren wassen ook als zeer onprettig. Wel kunt u uw kat kammen. Zeker wanneer deze in de rui is, gemiddeld twee keer per jaar. Als u een langharige kat heeft zult u vaker moeten kammen om te zorgen dat er geen klitten ontstaan. Controleert u de vacht van uw kat regelmatig op vlooien, u kunt dit doen met een speciaal vlooienkammetje. Een handige tip is om dit te doen op een tissue of een stukje keukenrol. Als u ziet dat er zwarte puntjes van de de vacht afvallen kunt u ze nat maken met water. Indien het dan rood kleurt betekent dit dat uw kat vlooien heeft. Dit zijn namelijk de uitwerpselen van vlooien, die bestaan uit verteerd bloed. 

De nageltjes van katten groeien levenslang door, maar u hoeft deze u niet standaard te knippen. Ze zullen hun nageltjes zelf krabben aan bijvoorbeeld een krabpaal (zeker een must voor binnenkatten!) of buiten aan een boom of schutting. Mocht het zo zijn dat de nageltjes van uw kat voor overlast zorgen, doordat deze scherp aanvoelen voor uzelf of omdat de kat meubels kapot krabt of achter dingen blijft haken, dan kunt u heel voorzichtig het scherpe puntje eraf (laten) knippen. Of u kunt de scherpe puntjes een beetje bijvijlen, zeker bij kittens is dit veiliger dan knippen.

Cat grooming himself cleaning his fur

Ouderdom

Een kat wordt vanaf een leeftijd van 10 tot 12 jaar als senior gezien en vanaf 14 jaar kunt u de kat als bejaard bestempelen. Typische ouderdomsklachten die u kunt zien verschijnen bij een oudere kat zijn een slechtere vacht, minder spierweefsel, stijve gewrichten, een verminderde eetlust, obstipatie en uitdroging. Ook loopt een oudere kat meer risico op het ontwikkelen van nierfalen en van gebitsproblemen. Het is daarom verstandig uw kat regelmatig voor controle bij de dierenarts te brengen. Omdat de weerstand bij oudere katten afneemt moet u er ook zeker zorg voor dragen dat de jaarlijkse vaccinatie op tijd herhaald wordt. Verder kunt u uw oude kat het best blikvoer met wat extra water geven zodat er zeker genoeg wateropname plaats vindt. Daarnaast mag u ook nog brokjes blijven geven. Een oudere kat hecht veel waarde aan rust. Zorgt u er daarom voor dat de kat plekjes heeft waar hij gemakkelijk kan komen (zeker indien versechterde mobiliteit) en in alle comfort en rust kan slapen.