Spoedgeval in het weekend of op een feestdag? Bel: 148 optie 6

Uw Konijn Behandelen?

Wij vinden het belangrijk dat u altijd goed geïnformeerd wordt en kiezen daarom samen met u de beste behandeling voor uw huisdier. Konijnen hoeven niet voor preventieve gezondheidscontroles naar de dierenarts te komen. Het is echter van groot belang dat u als eigenaar uw konijn goed in de gaten houden en bij afwijkingen wel zo snel als mogelijk langs komt.

Heeft u vragen? Bel ons gerust

+597.345191

Informatie Over konijnen

Ik heb een konijn gekocht. Wat moet ik weten?

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe konijn! Naast alle leuke dingen zijn er een aantal dingen van belang voor de gezondheid van uw konijn. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken:

Huisvesting

Konijnen zijn groepsdieren, ze zijn niet gelukkig wanneer ze alleen gehouden worden. Zorgt u er daarom voor dat u altijd minstens twee konijnen samen zet. Om gezond te blijven moeten ze voldoende beweging krijgen. Hiervoor is dus een ruim hok nodig. Wanneer ze in een te klein hok gehouden worden kunnen ze geen conditie opbouwen, zullen de spieren niet goed ontwikkelen, hebben ze meer kans op overgewicht en het krijgen van darmproblemen en kunnen ze problemen krijgen met de voetzooltjes. Hun leefruimte moet groot genoeg zijn dat ze tenminste vier hoppen kunnen maken, dat ze in de breedte languit kunnen liggen en dat ze op hun achterpoten kunnen gaan staan. Daarnaast moeten ze een schuilplaats hebben waarin ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze zich onveilig voelen of wanneer ze willen rusten. Konijnen houden erg van rennen en graven. Het is daarom ook van belang te zorgen dat het konijn een buitenren heeft waarin hij zich uit kan leven. Als u ervoor kiest uw konijn los in de tuin te laten lopen moet u er rekening mee houden dat uw tuin konijnveilig gemaakt moet worden. Ze zullen namelijk aan alles knagen wat ze tegen komen en ze kunnen door het graven van tunnels ook ontsnappen. Zorgt u ervoor dat er geen giftige planten zijn waar ze aan kunnen knagen en dat er geen onstnappingsroutes mogelijk zijn. Als u uw konijn binnen in huis wilt laten rondlopen geldt hetzelfde, zet een deel van de ruimte af of maak uw gehele woonkamer konijnveilig, zorg dat ze niet aan kabels of andere gevaarlijke dingen kunnen knagen.

Voeding

Konijnen zijn planteneters met een gevoelig darmsysteem. Ze moeten daarom vezelrijke voeding krijgen. Hooi moet de basis vormen en ze moeten hier onbeperkt toegang toe krijgen, dit is zowel goed voor de darmen als voor de tandjes. Het kan worden aangevuld met biks (korrels) of eventueel gemengd konijnenvoer uit de petshops. Daarnaast mag u ze vers gras en groenten geven, zoals andijvie, witlof, komkommer, paksoi, spinazie of wortels (ook het loof). Maar bent u erop bedacht dat u zeker niet alle groenten mag geven. Bepaalde groenten, zoals bijvoorbeeld koolsoorten, prei, aardappelen en ui kunnen uw konijn zeer ziek maken! Wanneer u iets wilt geven zoek het dan altijd eerst op of het niet schadelijk is voor ze. Fruit en droog brood kunt u ze geven als lekkernij, maar niet teveel want het kan ze snel dik maken. En ook bij fruit is het noodzaak dat u eerst opzoekt of het veilig is. Naast de voeding die u zelf geeft zal het konijn een deel van zijn eigen keutels opeten, de zogenaamde blindedarmkeutels. Hierin zitten onmisbare voedingsstoffen. Konijnen houden verder erg van knagen, u mag ze daarom takken geven. Het houdt ze bezig, is goed voor de tandjes en levert ook nog wat extra vezels op. Er zijn ook speciale knaagstenen te koop voor konijnen, maar het gebruik hiervan wordt afgeraden. Door de grote hoeveelheid kalk kunnen ze namelijk last krijgen van blaasstenen.

Share this: