Goede voeding en juiste huisvesting zijn van essentieel belang om uw konijn gelukkig en gezond te houden. Vaccinatie voor konijnen bestaat wel, maar wordt vooralsnog niet in Suriname toegepast. Preventieve ontworming bij konijnen is, in tegenstelling tot honden en katten, niet nodig.
We zien hier in Suriname vaak huidklachten en oorproblemen bij konijnen. Houdt u de oren, de ogen en het neusje goed in de gaten. Als u iets afwijkends opmerkt komt u dan tijdig naar de dierenarts zodat een behandeling snel opgestart kan worden.
Verder zien we hier vaker gebitsproblemen, welke meestal oorsprong vinden in verkeerde voeding. Indien de tandjes of kiezen van konijnen niet goed afslijten, kunnen deze ervoor zorgen dat een konijn stopt met eten.
Ook kunnen konijnen last hebben van verkoudheid, van diarree, kunnen ze tumoren krijgen en bij slechte hygiene zien we soms wonden met maden.
Konijnen zijn erg gevoelig. Het is dus van groot belang uw konijn elke dag goed in de gaten te houden en bij afwijkingen er snel mee langs de dierenarts te gaan.
Konijnen kunt u ook laten steriliseren of castreren. Konijnen zijn het gelukkigst wanneer ze samen zijn, maar ze kunnen niet altijd goed met elkaar overweg. Het meest succesvol is om een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) samen te plaatsen. Ze kunnen zich echter zeer snel voortplanten, tot wel elke 30 dagen een nieuw nest. Om ongewenste nestjes te voorkomen en een gelukkig koppeltje te krijgen kunt u het beste beide konijnen onvruchtbaar laten maken. Indien dit niet mogelijk is dient u ten minste het mannetje te laten castreren. Twee vrouwtjes of twee mannetjes bij elkaar kan soms ook werken, maar dan moet u ze van jongs af aan samen laten opgroeien ze beide laten castreren of steriliseren zodra ze hier oud genoeg voor zijn. Voor mannetjes is dit vanaf 4 maanden leeftijd en voor vrouwtjes 6 maanden leeftijd.
Konijnen hebben zeer gevoelige darmen. Het is daardoor van groot belang dat uw konijn blijft eten. Als u ziet dat uw konijn niet wilt eten, kom dan gelijk naar de dierenarts. Een dag wachten en het kan al te laat zijn!
Wij vinden het belangrijk dat u altijd goed geïnformeerd wordt en kiezen daarom samen met u de beste behandeling voor uw huisdier. Konijnen hoeven niet voor preventieve gezondheidscontroles naar de dierenarts te komen. Het is echter van groot belang dat u als eigenaar uw konijn goed in de gaten houden en bij afwijkingen wel zo snel als mogelijk langs komt.
+597.345191
Konijnen zijn groepsdieren, ze zijn niet gelukkig wanneer ze alleen gehouden worden. Zorgt u er daarom voor dat u altijd minstens twee konijnen samen zet. Om gezond te blijven moeten ze voldoende beweging krijgen. Hiervoor is dus een ruim hok nodig. Wanneer ze in een te klein hok gehouden worden kunnen ze geen conditie opbouwen, zullen de spieren niet goed ontwikkelen, hebben ze meer kans op overgewicht en het krijgen van darmproblemen en kunnen ze problemen krijgen met de voetzooltjes. Hun leefruimte moet groot genoeg zijn dat ze tenminste vier hoppen kunnen maken, dat ze in de breedte languit kunnen liggen en dat ze op hun achterpoten kunnen gaan staan. Daarnaast moeten ze een schuilplaats hebben waarin ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze zich onveilig voelen of wanneer ze willen rusten. Konijnen houden erg van rennen en graven. Het is daarom ook van belang te zorgen dat het konijn een buitenren heeft waarin hij zich uit kan leven. Als u ervoor kiest uw konijn los in de tuin te laten lopen moet u er rekening mee houden dat uw tuin konijnveilig gemaakt moet worden. Ze zullen namelijk aan alles knagen wat ze tegen komen en ze kunnen door het graven van tunnels ook ontsnappen. Zorgt u ervoor dat er geen giftige planten zijn waar ze aan kunnen knagen en dat er geen onstnappingsroutes mogelijk zijn. Als u uw konijn binnen in huis wilt laten rondlopen geldt hetzelfde, zet een deel van de ruimte af of maak uw gehele woonkamer konijnveilig, zorg dat ze niet aan kabels of andere gevaarlijke dingen kunnen knagen.
Konijnen zijn planteneters met een gevoelig darmsysteem. Ze moeten daarom vezelrijke voeding krijgen. Hooi moet de basis vormen en ze moeten hier onbeperkt toegang toe krijgen, dit is zowel goed voor de darmen als voor de tandjes. Het kan worden aangevuld met biks (korrels) of eventueel gemengd konijnenvoer uit de petshops. Daarnaast mag u ze vers gras en groenten geven, zoals andijvie, witlof, komkommer, paksoi, spinazie of wortels (ook het loof). Maar bent u erop bedacht dat u zeker niet alle groenten mag geven. Bepaalde groenten, zoals bijvoorbeeld koolsoorten, prei, aardappelen en ui kunnen uw konijn zeer ziek maken! Wanneer u iets wilt geven zoek het dan altijd eerst op of het niet schadelijk is voor ze. Fruit en droog brood kunt u ze geven als lekkernij, maar niet teveel want het kan ze snel dik maken. En ook bij fruit is het noodzaak dat u eerst opzoekt of het veilig is. Naast de voeding die u zelf geeft zal het konijn een deel van zijn eigen keutels opeten, de zogenaamde blindedarmkeutels. Hierin zitten onmisbare voedingsstoffen. Konijnen houden verder erg van knagen, u mag ze daarom takken geven. Het houdt ze bezig, is goed voor de tandjes en levert ook nog wat extra vezels op. Er zijn ook speciale knaagstenen te koop voor konijnen, maar het gebruik hiervan wordt afgeraden. Door de grote hoeveelheid kalk kunnen ze namelijk last krijgen van blaasstenen.