Spoedgeval in het weekend of op een feestdag? Bel: 148 optie 6

Patiënt van de maand oktober!

Patiënt van de maand oktober! 🐶

Met een weekje vertraging hebben we hier alsnog de patiënt van de maand oktober voor jullie:

Dit speelse lachebekje is samen met zijn broertjes en zusjes bij ons op het spreekuur gekomen voor hun eerste vaccinatie. Ze waren op deze dag precies 6 weken oud.

Wat is belangrijk om te weten over vaccinaties?

– Vaccinaties bieden bescherming tegen virale infecties. Het lastige van virussen is dat deze moeilijk te behandelen zijn wanneer ze een dier ziek maken. Door vaccinaties wordt het eigen immuunsysteem op scherp gezet om het daadwerkelijke virus te bestrijden. Dit betekent dat het lichaam het virus snel kan herkennen waardoor het zal worden aangevallen en verslagen. Bij besmetting met het virus zal het dier hierdoor niet of slechts in milde mate ziek worden.

– Honden in Suriname worden gevaccineerd met de zogenaamde grote cocktail. Dit vaccin biedt bescherming tegen verschillende ziekten. De ziekten die veel voorkomen in Suriname en waartegen het vaccin bescherming biedt zijn onder andere het parvovirus, hondenziekte (ook wel distemper of ziekte van carré genoemd), de ziekte van weil (welke ook gevaarlijk is voor mensen) en kennelhoest. Daarnaast biedt het bescherming tegen een aantal minder voorkomende of bekende ziekten.

– Er bestaat ook een vaccinatie tegen hondsdolheid, oftewel rabiës. Dit vaccin wordt enkel gegeven wanneer u wilt gaan reizen met een dier. Honden die gewoon in Suriname blijven hebben dit vaccin niet nodig omdat er gelukkig geen hondsdolheid voorkomt bij onze honden hier.

– Wanneer u wilt gaan fokken met uw hond is het heel belangrijk dat het moederdier al goed gevaccineerd is. Wanneer de pups geboren worden en bij haar drinken zijn ze via antistoffen die in haar melk zitten beschermd. Ook moet u ervoor zorgen dat u ongeveer twee weken voor de uitgerekende datum van bevalling de moeder ontwormt.

– Als de pups twee weken zijn mogen ze hun eerste wormenkuur krijgen. Twee weken later, op vier weken leeftijd krijgen ze de tweede wormenkuur.

– Wanneer ze de leeftijd van zes weken hebben bereikt, zoals deze schatjes op de foto, zullen ze hun eerste vaccinatie krijgen (plus hun derde ontworming). Eén a twee weken na deze eerste vaccinatie mogen ze dan naar hun nieuwe baasjes. Het is echter belangrijk om te weten dat op dit moment de bescherming van het vaccin nog niet optimaal is. De nieuwe eigenaren dienen dus nog voorzichtig om te gaan met de pup. Dat betekent geen pup nemen als er andere zieke honden aanwezig zijn of in het afgelopen jaar aanwezig zijn geweest op die plek (bepaalde infectie ziekten zoals bv parvo virus kunnen namelijk wel een jaar lang in de omgeving overleven!) En ook is het onverstandig op dat moment de pup al mee te nemen naar andere plaatsen.

– Drie weken later, op negen weken leeftijd krijgen ze hun tweede Puppy vaccinatie en een maand later, op dertien weken leeftijd hun derde (en laatste) Puppy vaccinatie. Pas hierna is de bescherming optimaal. Er zijn baasjes die de vergissing maken te denken dat hun viervoeter nu voor altijd goed beschermd zal zijn. Een logische vergissing, aangezien het bij kinderen wel zo werkt, vele kindervaccinaties hoeven nooit meer herhaald te worden op volwassen leeftijd. Bij honden werkt dit echter niet zo. De antistoffen blijven niet het hele leven lang hoog genoeg om voldoende bescherming te bieden. Het is wel zo dat pups voor bepaalde ziekten gevoeliger zijn dan volwassen honden. Maar ook volwassen honden kunnen ernstig ziek worden van bepaalde infectie ziekten. En zeker wanneer ze op hogere leeftijd geraken is de vaccinatie zeer belangrijk, oudere dieren hebben namelijk een verminderd immuunsysteem. Volwassen honden dienen daarom eens per jaar een vaccinatie booster te krijgen om goed beschermd te blijven.

– Volledig gevaccineerde pups (na 3 vaccinaties) en volwassen honden die netjes bij zijn met hun vaccinatie (jaarlijks herhaald) zijn dus goed beschermd. U moet zich wel beseffen dat vaccinatie nooit 100 procent bescherming biedt. De kans dat een dier een ziekte oploopt wordt echter sterk gereduceerd en des te belangrijker: indien het dier toch ziek wordt is het verloop van de ziekte een stuk milder en de kans op overlijden een heel stuk kleiner!

– Hoe meer honden goed gevaccineerd zijn, hoe kleiner de infectie druk in een bepaald gebied wordt. Bij bepaalde landen waar een goed vaccinatie schema gehanteerd wordt (en netjes wordt gevolgd door de baasjes) zie je dat sommige infectie ziekten (zo goed als) uitgeroeid zijn.

Deze lieve pups hebben door hun verantwoordelijke baasje een goede start in hun leventje gekregen! Hopelijk zullen de nieuwe baasjes de goede verzorging voortzetten en ze netjes bij de dierenarts brengen op de datum die in hun vaccinatieboekje staat aangegeven 😀

(Als u verdere vragen heeft over vaccinaties mag u altijd contact met ons opnemen. Voor prijzen kunt u onze website www.dierenpolilobo.com checken)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *