Op de valreep hebben we in de drukte rondom de opening toch nog een leuke eerste "patiënt van de maand" voor jullie!
Deze 3 schatjes zijn 30 september in de avond uren met een beetje hulp van ons ter wereld gekomen.
Gelukkig heeft de moeder van deze pups zeer oplettende baasjes gehad die het gelijk door kregen toen er iets mis leek tijdens de bevalling. Ze hebben niet afgewacht maar meteen telefonisch contact gemaakt met Dierenpoli Lobo. Na de nodige informatie te hebben door gegeven besloten we dat het verstandig was de moeder direct te brengen.
Er hing al een tijd een pup half uit die ondanks constante persweeën niet helemaal ter wereld kon komen. Ook met wat extra hulp van buitenaf leek de pup te vast te zitten om op een natuurlijke manier geboren te kunnen worden. Weeën opwekkers was in deze situatie zeker geen goed idee met een pup die niet door het geboorte kanaal paste dus er werd in overleg besloten tot een keizersnede.
Mama werd verdoofd en de 3 pups werden via een opening in de buik ter wereld gebracht. Onze assistent Hannie heeft de pups geweldig opgevangen, haar verpleegkunde achtergrond bleek maar weer van zeer grote waarde. Ruim een half uur is ze bezig geweest met de pups voordat ze helemaal goed zelfstandig ademde. Mama werd weer netjes dicht gemaakt en de pups werden aangelegd en waren zeer blij met het warme lichaam en de lekkere melk van mama. Deze ochtend hebben we geïnformeerd hoe het kersverse gezinnetje het maakt. Ze zijn de nacht goed door gekomen en zowel mama als de pups maken het prima!
Waarop moet u letten wanneer uw hond gaat bevallen?
– Zo’n 24 uur op voorhand gaat u vaak merken dat de moeder onrustig wordt. Ze gaat nestdrang vertonen (steeds op 1 specifieke plek liggen en deze gereed lijken te maken voor de bevalling) en ze gaat minder eten.
– Wanneer de bevalling echt begint gaat de hond weeën krijgen en zult u zien dat ze begint te persen. U ziet dit aan de buikcontracties. Vanaf dit moment moet er binnen de 2 uur een eerste pup geboren worden! En vanaf dan mag er steeds maximaal 2 uur zitten tussen de geboorte van de voorgaande en de volgende pup tot de bevalling helemaal klaar is. Wanneer de laatste pup geboren is zult u merken dat de moeder rustig wordt en de buikcontracties zullen stoppen.
– Zodra u merkt dat ze 2 uur aan het persen is en er komt nog altijd geen pup (1e pup of een volgende pup) dan moet u zo snel mogelijk contact maken met de dichtstbijzijnde dierenarts. Het is verstandig altijd een aantal nummers van dierenartsen op te slaan zodat u verschillende artsen kunt proberen te bereiken.
– Meestal heeft moeder natuur alles prima geregeld en hoeft u niets te doen tijdens de bevalling. Als u erbij bent kunt u dan ook het beste van een afstandje toekijken. U ermee bemoeien kan juist stress opleveren en zorgen voor complicaties. Er zijn echter ook honden die het wel prettig vinden als u dichterbij bent en haar ondersteunt. Maar dit geldt zeker niet voor elke hond. Probeert u goed te kijken naar wat ze zelf fijn lijkt te vinden.
– Bent u extra waakzaam in volgende gevallen:
Een eerste nestje van uw hond
Een jonge moeder, oftewel beneden de 1,5 jaar
Een kleinere moeder dan vader
–> Deze gevallen kunnen ervoor zorgen dat de pups te groot zijn voor het geboortekanaal waardoor er een grotere kans op complicaties is.
– Als alles goed is gegaan en de pups ter wereld zijn gekomen hoeft u de eerste 2 weken nog niets te doen. Een goede moeder neemt de zorg compleet op zich en zal ze voeden en wassen. Het is wel verstandig de moeder in het laatste derde van de dracht en gedurende de gehele periode dat ze melk geeft puppie voeding te geven in plaats van voer voor volwassen honden. In Puppy voeding zit extra energie waardoor zij de energie zal hebben de pups goed te laten groeien en hierbij zelf niet in gewicht zal afnemen.
– Er zijn echter ook gevallen waarbij de moeder geen goede moeder instincten blijkt te hebben en de pups niet wil verzorgen of ze zelfs wil aanvallen/ op eten. Ook kan het zijn dat ze wel voor de pups wil zorgen maar dat ze niet genoeg melk produceert. In deze gevallen zult u als baasje zelf de verantwoordelijkheid voor de pups moeten nemen. U kunt dan het best puppie melk aanschaffen bij een petshop en mocht dit niet voorradig zijn dan nutrilon voor pasgeboren babies. U dient de eerste 3 weken elke 2 uur de pups te voeden, het is dus een zeer intensief en tijdrovend karwei. Gelukkig kunnen de kleintjes vanaf 3 weken leeftijd ook zelf beginnen eten (Puppy brokjes die u de eerste dagen eventueel nog in water kunt weken) waardoor het dan snel minder intensief wordt. Als de moeder helemaal niet voor de pups kan zorgen is het belangrijk dat u de pups ook goed schoon houdt. Probeert u het wasgedrag van de moeder tong na de bootsen. Een licht vochtige doek met behoorlijk wat kracht over de buikjes en hun achterkant laten gaan. Dit zorgt er ook voor dat de darmwerking gestimuleerd wordt en ze gemakkelijker kunnen afgaan.
– Wanneer de pups 2 weken zijn mag u ze samen met de moeder voor de eerste keer langs brengen bij de dierenarts. Ze zullen dan hun eerste ontworming krijgen. Twee weken later een tweede ontworming en wanneer ze 6 weken zijn krijgen ze hun eerste vaccinatie en derde ontworming. 1 a 2 weken na deze eerste vaccinatie mogen ze naar hun nieuwe baasjes. Ze zijn dan ready om het nest te verlaten, kunnen goed zelfstandig eten, maar minstens net zo belangrijk: hebben alles geleerd van mama en hun nestgenootjes wat ze moeten kennen. Bij te vroeg verlaten van het nest kunnen ze later makkelijker gedragsstoornissen krijgen.
Pups zijn uiteraard enorm schattig! Maar houdt u er rekening mee dat het altijd veel werk en kosten met zich mee brengt. Er zijn spijtig genoeg nog altijd veel meer pups/ honden in Suriname dan baasjes die er graag willen opvangen dus fokt u alleen met uw hond als u zeker bent dat u de pups wilt, er goede nieuwe baasjes voor kunt vinden en u de tijd en financiën heeft!
Deze 3 schatjes zijn nog altijd op zoek naar een nieuw baasje dat ze met alle liefde wil opnemen over 7 weken. Dus als u geïnteresseerd bent dan kunt u contact maken met Dierenpoli Lobo.